Μια εντυπωσιακή σύνοδος πλανητών θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν οι γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, θα έρθουν τόσο κοντά, που θα μοιάζουν με ένα λαμπερό ουράνιο σώμα.
Είμαστε μια ανάσα μακριά από ένα σπουδαίο γεγονός: Μία σπάνια συνάντηση μεταξύ των 2 μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, Δία και Κρόνου. Κάθε φορά που σύμφωνα με το γήινο παρατηρητή, δύο ή και περισσότερα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, φαίνονται απόλυτα ή σχεδόν ευθυγραμμισμένα στον ουράνιο θόλο, οι αστρονόμοι το ονομάζουν ως “Σύνοδο”. Κάθε φορά όμως που Δίας και Κρόνος βρίσκονται σε σύνοδο, αναφέρεται ως “Μεγάλη Σύζευξη” λόγω της σπανιότητας αυτού του ουράνιου φαινομένου. Κατά το γεγονός αυτό λοιπόν, οι προαναφερθέντες πλανήτες, ο Ήλιος και η Γη πρόκειται να ευθυγραμμιστούν σύμφωνα με τις γωνιακές τους αποστάσεις στις εκλειπτικές συντεταγμένες, κάτι που γίνεται μόνο κάθε 20 χρόνια! Έτσι, κάθε 20 χρόνια περίπου, Δίας και Κρόνος ακολουθούν το συγκεκριμένο μοτίβο συνάντησης, ρυθμικά και σύμφωνα με τις τροχιές τους. Το κοσμικό ραντεβού αυτό, πρόκειται να παρατηρήσουμε φέτος, εντελώς συγκυριακά την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου: στις 21 Δεκεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές που ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε σύνοδο, διαχωρίζονται περισσότερο από μια μοίρα. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 όμως, θα χωριστούν μόνο με το ένα δέκατο περίπου της μοίρας δηλ. περίπου 6,1 μονάδες λεπτών τόξου. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας υψηλή μεγέθυνση στο τηλεσκόπιο μας, θα μπορέσουμε να δούμε τους δύο πλανήτες ταυτόχρονα στο ίδιο οπτικό πεδίο. Ο Δίας με τις ζώνες αερίων μαζί με τους δορυφόρους του Γαλιλαίου θα συνοδεύεται μεγαλοπρεπώς και στην ελάχιστη απόσταση από τον Κρόνο με το διάσημο σύστημα δακτυλίων. Το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο πλανητών κλείνει σταδιακά κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και είναι εξίσου ενδιαφέρουσα η πορεία που ακολούθησε από την 1η Νοεμβρίου, όπου απείχαν 5,1 μοίρες έως τις 15 Νοεμβρίου που έφτασαν τις 3,8. Συνεχίζοντας, την 1η Δεκεμβρίου, διαχωρίζονται κατά 2,2 μοίρες και έως τις 15 Δεκεμβρίου θα μειωθεί η φαινομενική τους ουράνια απόσταση σε μόλις 0,7 μοίρες, για να φτάνουν τελικά 0,1 μοίρες πιο κοντά κάθε βράδυ μέχρι και την πολυαναμενόμενη ουράνια συνάντησή τους στις 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν αποτελεί μια απλή σύνοδο, αλλά «Μεγάλη Σύζευξη», αφού η τελευταία φορά που αυτοί οι δύο πλανήτες εμφανίστηκαν τόσο κοντά ήταν στις 16 Ιουλίου 1623, και η επόμενη πρόκειται να συμβεί στις 15 Μαρτίου 2080.
Στις 21 Δεκεμβρίου λοιπόν δίνουμε ραντεβού με τα τηλεσκόπιά μας για να απολαύσουμε κι εμείς αυτό το μοναδικό θέαμα. Μάλιστα με γυμνό μάτι ο διαχωρισμός των δύο πλανητών θα είναι ένα δύσκολο τεστ όρασης αφού θα βρίσκονται υπερβολικά κοντά μεταξύ τους που για πολλούς θα φαίνεται σαν ένα φωτεινό “αστέρι”. Η δυσκολία του εγχειρήματος βέβαια είναι πως το φαινόμενο θα είναι ορατό ακριβώς μετά τη δύση του ηλίου, πολύ χαμηλά στα δυτικά και για λίγη ώρα.
Σας ευχόμαστε καλή παρατήρηση!